Translate

2008. szeptember 21., vasárnap

Fried plantain avagy "sült banán"

Ez egy annyira egyszerű dolog, hogy ihajj. Legalábbis mi csak egyféleképpen fogyasztjuk, és ezzel is boldogok vagyunk.

De mi is az a plantain?
A plantain (Musa × paradisiaca), vagy zöldségbanán, főznivaló banán ugyanabból a családból jön, mint a közismert banán banán, de nyersen fogyasztani nemhogy vétek, hanem szörnyűség. Ugyanis utána rögtön csattogni kezd az ember szája, olyan lisztes érzete van. Keményebb jóval, már a héja is, magasabb a keményítőtartalma. Aki nem hinné el, és megkóstolja sárgán, hááát...szívni fog :-) Pedig a növény maga is ott kiabálja, hogy hééé, még nem vagyok ehető. Már csak ha marhára megérett, akkor könnyű leszedni a héját, akkor meg már gusztusa nincs az embernek nyersen enni.

Most hogy így jól elvettem a kedvét mindenkinek ettől a dologtól, azért elmondom, hogy nekem az egyik kedvencem!

Hogy hol kapható Budapesten? Néha megnézem, hogy miért tévedt ide valaki egyáltalán, s úgy látom, a plantainre gyűlik a keresés leginkább, ezért ápdételek, juhééé...Hátha valakinek jól jön.
Mi a SZép kis India nevű boltban szoktuk venni, a Wesselényi utcában. Daddy néha még tud egy-két forrást, de azok nem állandóak, és árban sem jobbak. Mostanában egy kiló olyan 600-700 Ft körül volt, ami egész jó, ha azt nézzük, hogy volt idő, mikor 1200-1400 volt. 
Ja, és aki Pindakaast, vagy mogyoróvajat, vagy Peanut buttert keres, az is található itt!

na de....

Mi a lényeg: a plantain átverős dolog, mert hasonlít a banánra, de csak annak, aki még nem látott, evett plantaint. Általában nagyobb, testesebb, keményebb a héja, a héján lévő erezet sokkal élesebb. Kapható zöld, sárga és majdhogynem fekete állapotában is. Egy sárga plantain még nem érett meg. Érettnek akkor lesz mondható, ha már barnás foltok is megjelennek a héjon, érezhetően puhul a teste (ahh..), és igazán éretten fekete színű. A legjobb a dologban, hogy amikor már penészedik, és olyan undok dolog hozzányúlni, belül még akkor is jó, és felhasználható.

Hogy mire? Nem jellemző, hogy valaki is nyersne enné, ez olyan sütős-főzős házikedvenc. A zöldtől a fekete színű változatáig vannak rá recepetek, hoyg mikor, hogy készíthető el, de mi leginkább éretten szoktuk enni, megsütve. Nagy néha megfőzzük, de úgy kevésbé ízletes. Kiegészítő kaja(köret) többnyire, de nagyon éretten, mikor már nagyon édes, lehet desszert is.


Na épp tegnap ezt sütöttem, azért van a mai szómenésem. Íme, felszeletelve és olajra várva.








Na és ilyen lesz, mikor elmész közben a "toáletre". Ez a nem jó verzió. Természetesen nem finom. Így. Kissé kokszos volt. Mert azé' megkóstoltam, hátha mégse. Amúgy, ha nyuszifogaim lennének, a belseje tök finom volt, de igen macerás lett volna a kokszból kicsiperkézni.




Na, így néz ki normálisan, sütés elején, és kiszedés előtt:-)



Elkészíteni marha egyszerű:
  • vedd meg, lehetőleg éretten, és akkor nem kell várni vele
  • vágd félbe és azt karikázd
  • tedd kicsit sós vízbe
  • olajat melegítsd meg
  • mikor forró, zsupsz bele
  • kb aranybarnán vegyük ki
Ennyi. Lehet enni magában, rízzsel, vagy stew-val, de arról majd máskor. Meg még sok más formában, de azokból még csak egyet próbáltam, hmm, isteni volt!

Jó pár recept van itt is.

3 megjegyzés:

melcsilla írta...

és hol is lehet beszerezni ezt a fajta banánt?

abena írta...

hát hol, hol?, :-) dél-amerikában, afjikában :-D

Komolyabbra fordítva: A Wesselényi utcában van egy indiai bolt, ott lehet kapni, de csak csütörtökön szokott lenni általában érett, mert akkor hozzák a friss árut, és majdhogynem egyből el is megy...zölden majdnem mindig lehet kapni.

Unknown írta...

🤣 Hág én így szoktam járni a közben ide-oda menéssel! Köszi a megosztást! Jót mulattam és most én is megyek sütni, mert vettem talán a Tescoban vagy Aldiban úgy 1 hete. 🤗